Monday, July 9, 2007

"Bordei issue"

Problema parcului Bordei mie mi se pare interesantă dintr-un singur punct de vedere: posibile efecte electorale ale subiectului asupra lui Traian Băsescu.
Ceea ce mă deranjează este că (şi asta mai ales după referendum) Traian Băsescu îşi permite inconsecvenţe majore (de neiertat pentru oricare alt politician) şi un joc riscant pe percepţie publică, conştient că armura sa de credibilitate îl protejează aproape perfect împotriva consecinţelor acestor acţiuni.
Pe un astfel de model de abordare încep să mă gândesc că preşedintele a ajuns să se creadă intangibil. Iar cel mai bun exemplu care pot să-l aduc în sensul ăsta este situaţia numirii reprezentantului preşedinţiei în CA al SRTV: după ce doi ani de zile în care predică libertatea TVR şi spune că nu numeşte pe nimeni niciodată să trimită acolo un politruc arogant şi fără nici un fel de expertiză în domeniu mi se pare prea mult.
De data asta însă "Bordei issue" are toate ingredientele unei probleme de imagine pentru preşedinte:
1.un subiect uşor de înţeles (cineva s-a ales cu ditamai proprietatea în buricul capitalei);
2.relevanţa maximă (problema poluării şi diminuarea locurilor verzi chiar îi deranjează pe bucureşteni);
3.potenţial jurnalistic: un afacerist suspect (costică costanda - un nume cu rezonanţe caragialieşti), o decizie administrativă neclară, o miză financiară consistentă;
4.nişte adeversari cu o credibilitate decentă pe dimensiunea administrativă (andrei chiliman şi marian vaghelie).
Deficienţă cea mai importantă a subiectului ar fi anvergura sa locală.
Sunt şanse mari ca Băsescu să fenteze şi de data asta decontul unor procente în încrederea publică. Dar cred că, pe termen lung, fiecare astfel de scandal are efectul său. Fiecare consecinţă imagologică de acest tip se contabilizează la pasivul de imagine al preşedintelui.
Mă gândesc că poate, măcar în logica asta, a acumulărilor cantitative, cineva, o dată, va plăti. Exact acolo unde doare cel mai tare: la imagine.
Până un alta, tot din perspectiva comunicării politice, sunt curios dacă se poate descoperi un subiect care lansat pe piaţa în condiţii optime să-i producă un deficit major de imagine preşedintelui.
Chiar, oare cum ar reacţiona acum "votantu' mediu" la un sexgate petrecut la Cotroceni ?