Tuesday, May 29, 2007

Închiderea Arpechim - liberalii intra în tranşee

Dincolo de apelurile la responsabilitate ale oamenilor politici, dincolo de strîngerile de mână şi invitaţiile reciproce la consens şi dincolo de explicaţiile din cadrul talk-show-urilor politica este reductibilă la un singur reper: banii. Foarte mulţi bani investiţi în campanii electorale. Bani care apoi trebuie să se reîntoarcă mai mulţi în buzunarele celor care i-au dat cu generozitate pentru ca aceştia, cu aceeaşi generiozitate, să-i pună din nou la dispoziţia partidului.

Ce reprezintă de fapt un ciclu de guvernare ? Perioada dintre două tururi de alegeri în care se produc banii pentru partid.

Anunţul privind
închiderea Rafinăriei Arpechim "pentru reglementarea siguranţei unor instalaţii ce intră sub incidenţa legilor europene " (un mesaj aproape perfect din punct de vedere comunicaţional), apare exact în toiul discuţiilor despre configuraţia noului guvern. Şi seamănă teribil de bine cu o lovitură prin care se securizează rezervele financiare ale PNL pentru perioada lungă de Opoziţie.

Închiderea celei mai importnate rafinării care procesează petrolul principalului concurent al Rompetrol, rafinărie care asigură 14% din necesarul de combustibil de pe piaţă este un dar de la Divinitate pentru firma condusă de Dinu Patriciu. Este ceea ce directorii de la Rompetrol numesc, în rapoartele lor pretenţioase trimise Consiliului de Administraţie în fiecare dimineaţă, "fereastră de oportunitate". Adică o oportunitate de piaţă care oferă o poziţie superioară unei firme în raport cu competitorii săi.
Practic, piaţa Rompetrol tocmai a crescut cu 7% procente (presupunând că cele 14 procente sunt împărţite egal cu Lukoil al treilea jucător pe această piaţa alături de Petrom şi Rompetrol).

Nu întâmplător ştirea a fost lansată în în eter de pe trustul Realitatea. Trustul care aduce la lumină zilei atacurile directe sau indirecte ale Preşedinţiei către primul ministru.

Mă îndoiesc că liberalii sunt atât de naivi să nu fi bănuit scandalul pe care-l pe care-l generează o asemena acţiune. Mă îndoiesc că rapoartele Gărzii de mediu sunt un morman de falsuri şi că nu există nici cea mai mică problemă la rafinărie. Nu nu cred asta. Nu cred pentru că asta ar înseamna o acţiune rudimentară asimilabilă loviturilor care se dădeau în anii '90. Acum suntem în 2007.
Nu, în mod sigur există ceva. Ceva ce a fost transformat într-o "fereastră de oportunitate" pentru un partid care pentru multă vreme de acum încolo nu va mai avea acces la guvernare. Pentru un partid care trebuie să plătească deplasările liderilor săi în teritoriu, sau în străinătate, care trebuie să-şi întreţină fundaţiile, care trebuie să-şi achite chiria la sedii, care trebuie să-şi organizeze şcolile de vară.
Un partid cu nimic deosebit de restul partidelor.

PNL se pregăteşte să intre în tranşee, pentru un război lung şi dificil. Iar în tranşee ca să rezişti îţi trebuie în primul rând resurse.