Tuesday, May 22, 2007

Colaborarea PSD-PD: Rus face înţelegeri şi Geoană le plăteşte

Pentru moment, declaraţiile lui Mircea Geoană referitoare la identificarea unei majorităţi politice transparente pot fi interpretate ca demers vizând diminuarea presiuni pe care o exercită social-democraţii clujenii.
Faptul că Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc şi-au păstrat poziţiile după şedinţa tensionată de ieri, arată că antagonismele care-l separă pe preşedintele PSD de grupul de la Cluj sunt suficient de puternice pentru a determina menţinerea „în viaţa” celor doi „grei” ai PSD.
Trebuie spus însă că eşecul alianţei informale dintre liberali şi social-democraţi, pe fondul relaţiei bune care există între grupul de la Cluj şi PD, catalizează „deschiderea” PSD către gruparea politică politică condusă de Traian Băsescu.
Victima unei astfel de apropieri va fi însă chiar preşedintele PSD.
În contextul în care atacurile dintre Mircea Geoană şi Traian Băsescu sunt proaspete în memoria colectivă, pierderile de imagine ale preşedinteleui PSD vor fi consistente. Eventualele explicaţii privind colaborarea cu social-democraţii nu vor face decît să adâncească deficitul de credibilitate al liderului PSD, acutizându-i problemele în interiroul propriului partid.
Pe de altă parte, revenirea lui Traian Băsescu îi oferă acestuia posibilitatea de a redeschide în forţă acţiunile în justiţie împotriva lui Ion Iliescu şi a altor lideri PSD (Viorel Hrebenciuc fiind unul dintre ei). Rezultatul va fi, din nou, amplificarea presiunii asupra preşedintelui PSD. În acest caz, Mircea Geoană va avea de ales între a-i apara pe liderii PSD culpabili şi de a suporta presiunea mediatică, sau de a-i abandona oferind grupului de la Cluj posibilitatea de a monopoliza jocul de putere din PSD.
Apropierea PSD de PD nu ar face decât să-i ofere lui Traian Băsescu posibilitatea de a monopoliza jocul politic. Dacă acum preşedintele întâmpină probleme confruntându-se cu două partide puternice, PNL şi PSD, prin atragerea sprijinului PSD, Traian Băsescu şi-ar elimina ambii adversari. Pe de parte pe premier, care o dată debarcat de la conducerea guvernului foarte probabil va fi înlăturat şi de la conducerea partidului, iar pe de altă parte pe PSD, caruia "pactul cu PD" îi va anihila discursul de opoziţie.
Cu un premier docil şi o opoziţie fragmentată Traian Băsescu ar dicta în jocul de putere pentru o lungă perioadă.
În plus, dacă colaborarea cu PNL, i-a adus lui Mircea Geoană posibilitatea de a se afirma ca un competitor direct a lui Traian Băsescu, colaborarea cu PD, i-ar diminua drastic preşedintelui PSD speranţele unei participării cu şanse la competiţia din toamna lui 2009.