Friday, June 15, 2007

Noutati de pe frontul anticoruptie

Pot fi remarcate două aspecte de noutate în legătură cu vizita DNA la sediul Curţii de Conturi: agresivitatea crescută a instituţiei conduse de Daniel Morar şi comunicarea fragmentată dintre Parchet şi Departamentul Naţional Anticorupţie.Ambele sugerează vulnerabilităţi ale masinii de luptă conduse cu discretie de Traian Băsescu pentru a castiga războiul politic.


Nu trebuie exclus din vedere efectul psihologic „tonifiant” pe care haloul pozitiv de imagine în care presa prezintă DNA îl are asupra angajaţilor şi conducerii instituţiei. Aflaţi sub „protecţia” prezidenţială, protejaţi consecvent de la nivelul UE, dispunând de un halou de imagine aproape impenetrabil, procurorii DNA beneficiază în mod clar de un climat favorabil pentru acţiunile lor care se poate astfel uşor materializa în abuzuri. O dată consolidată, o astfel de autopercepţie la nivelul anagajaţilor DNA este greu de modificat şi nu este exclus ca pe termen lung să asistăm la apariţia în presă a unui flux de informaţii focalizate pe greşelile şi abuzurile instituţiei conduse de Daniel Morar. Efectul va fi unul negativ pentru justiţie şi pentru desfăşurarea luptei anticorupţie, ţinând cont că va legitima demersuri punitive din partea adversarilor lui Traian Băsescu.

Deşi „Ziua” dezvoltă cu uşurinţă încadrări jurnalistice manipulative, merită totuşi reţinută lipsa de comunicare dintre DNA şi Parchet. Nu este exclus să existe o anumită rivalitate între procuroul general şi şeful DNA în ceea ce priveşte relaţia „privilegiată” de comunicare cu şeful statului.Desi scenariul este speculativ apariatia unei competiţii pentru simpatia prezidenţială intre DNA şi Parchet fisurează armata de procurori condusă informal de şeful statului.




„Ascendentul” de care dipune DNA raportat la celalte instituţii reprezintă acum cel mai importnat factor de agresiune la adresa autorităţii primului-ministru. Discuţia pe care premierul a avut-o cu şeful Comisiei Europene despre acţiunile procurorilor demonstrează resursele limitate de care dispune seful guvernului pentru a asigura protecţia propiaţilor săi în faţa ofensivei justiţiei.

Apariţia unor fisuri în aparatul de război prezidenţial poate fi folosită de liberali pentru a schimba la nivel de percepţie publică grila de lectură pe care publicul o are pentru campania anticorupţie.